németházi

Hajnal Anett némettanár oldala

Szilveszteri és újévi szokások Németországban és Ausztriában

2020. január 01. 11:37 - H.Anett

Ez a FELADATLAP A2-es szinttől már használható, akár önálló tanulásra is. 

bleigiessen.jpg

A 3. oldalán van néhány rajzocska szerencsét hozó szimbólumokkal. Akad néhány meglepetés közöttük, de a legtöbbjüket Magyarországon is ismerjük, ha máshonnan nem, a régi képeslapokról. Egyszer volt egy Ukrajnában élő orosz tanítványom, vele csak nehezen tudtam megértetni, hogy a malac nem azért jelenik meg az újévi képeken, mert a disznó éve következik a kínai naptár szerint... :)

A 6. oldalon szövegértés feladat található, szilveszteri-újévi szokások leírásához kell passzintani a címecskéket. Ezek többsége megint ismerősnek tűnik nekünk. Például az ólomöntésről is hallhattunk-olvashattunk, ha nem is próbáltuk soha. Németországban külön szetteket is árusítottak a fennmaradt régi szokáshoz. Idén azt olvastam azonban, hogy vége a tradíciónak: betiltották az ólomöntést a németeknél. ITT olvasható egy cikk a témában, a tilalom magyarázatával: megint egy EU-s szabályozás a ludas, valamint az, hogy az ólomszennyezés romboló hatással lehet a gyerekek intelligenciájának fejlődésére. A cikk végén arra is kitérnek, hogy a tüzijáték finompor szennyezést okoz, és egy felmérés szerint a németek nagy része támogatná, hogy a petárdákat betiltsák a belvárosokban...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nemethazi.blog.hu/api/trackback/id/tr1915378640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása