németházi

Hajnal Anett némettanár oldala

Kis Magántanár Határozó

2019. szeptember 04. 07:36 - H.Anett

Valaha a vidám nebulók a Kis növényhatározóval a kezükben járták a mezőket, és a pompásabbnál pompásabb vadvirágoknál meg-megállva, a könyvet fellapozva elemezték a természet szépségeit.

A mai nyelvtanulók magántanár-keresés közben találkozhatnak a világ sokszínűségével, számukra kíván segítséget nyújtani a következő lista.

teacher-1293148_1280.png

 

Magán nyelvtanár: valamely nyelvet iskolarendszeren kívül oktató személy.

Lehet férfi vagy nő, idős, fiatal vagy középkorú, házhoz járó, tanítványát otthon vagy kávézóban fogadó illetve a világhálón ténykedő online oktató.

Alfajai:

 

  1. A Megfáradt

 

Messziről sugárzik róla, hogy nem jókedvében vállal tanítványokat. Lehet, hogy nagy tudást halmozott fel a szakmában töltött húsz-harminc év alatt, de az biztos, hogy a legújabb tananyagokból és módszerekből nem raktároz felesleges készleteket.

A tankönyv, amiből tanít, idősebb a tanítványai többségénél. Mindig is ebből dolgozott és mindig is ebből fog, hidegen hagyják az utóbbi év(tized)ekben megjelent színes-szagos kiadványok. Meg van győződve róla, hogy birtokában van az egyetlen működőképes módszernek, amellyel tisztességesen meg lehet tanítani mindazt, amit egyszerűen muszáj tudni. Legyen a tanítvány bármilyen korú, élethelyzetű vagy érdeklődésű. Semmi nem befolyásolja sziklaszilárd nézeteit.

 

  1. Az Egyetemista

 

Fiatal, menő és laza. És olcsó! Mármint, ha az óradíját nézzük. Ha az elsajátított anyagot is belekalkuláljuk, akkor már nem olyan biztos. Nála nem kell tartani az elavult módszerektől – még az is lehet, hogy egyáltalán semmiféle módszere nincs, hiszen csak most tanulja a szakmát. Nincs felkészülve minden kérdésre és sokszor életében először találkozik egy problémával, vagy épp az általa tartott órán ismer fel egy összefüggést, ami egészen addig nem volt tiszta számára.

Hiányosságai azonban nem karcolgatják luftballon-szerű magabiztosságát. Tudja, hogy övé a világ, bármit kipróbálhat. Bármit bevállal, aztán lesz, ami lesz, nincs szégyenérzete. Nem mondja le a beesett lehetőséget a pénzkeresésre csak azért, mert előző nap túl jól sikerült a party, és ma reggel ki se lát a fejéből. Akkor se, ha valójában nem is egyetemista, hanem teljes munkaidős beosztott egy ssc-ben – merjenek csak szólni, ha meglátják, hogy a társalgóban skype-ol! Tudja, hogy ha valami nem jön össze, mindig ott a következő alkalom.

 

  1. A Vérprofi

 

Tökéletes a honlapja, műtermi fotóval és semmitmondó, de jól hangzó töltelékszövegekkel. Árlistájára különleges figyelmet fordít, az első órára GDPR-kompatibilis tanulmányi szerződést küld. Elektronikus úton lehet hozzá időpontot foglalni, már van szabad időpontja. Ha nincs, akkor is megoldja a helyzetet: saját nyelviskolájának tanáraihoz irányít.

Hátránya: a kezdeti lila köd felszállta után kezdenek az embernek kellemetlen érzései lenni. Mintha a tanár már nem is tanár lenne, hanem menedzser. Sok a dolga a szervezéssel, a cég működtetésével, marketingjével, beosztottak irányításával: nem csoda, ha nincs ideje az olyan jelentéktelen dolgokra, mint az órára való felkészülés vagy a diákra való odafigyelés.

 

  1. A Túlhajszolt 

 

Az első perctől érezni, hogy fáradt és zavart. Az üzenetekrre nem válaszol, a keresztnevünket nem jegyzi meg. Mindig több dologra figyel egyszerre. Ha a lakására járunk, lehet, hogy az óra elején még befejezi a teregetést, azt állítván, így is ki tudja kérdezni tőlünk a házi feladatot. Nem jó vele tanulni, de lehet, hogy időbe telik, mire összeszedjük magunkat és búcsút intünk neki, ugyanis annyira sajnáljuk, hogy nem akarunk neki újabb problémákat okozni.

 

  1. Az Anyanyelvi

 

Az biztos, hogy keni-vágja a nyelvet, amelyet el szeretnénk sajátítani tőle. Sajnos az már nem biztos, hogy tanítani is tud. Nem vennénk mérget rá, hogy valaha mélyrehatóbban foglalkozott-e egyáltalán a kérdéssel, hogy kell, hogy lehet tanítani.

A végzettségét valószínűleg egészen más területen szerezte. Kalandvágyból hagyta el a hazáját, és most jobb híján az anyanyelvéből próbál megélni. De nem ez a szenvedélye. Zenész/művész/író szeretne lenni, de mivel ezekkel nem lehet pénzt keresni, ráérő idejében tanítványokat vállal. Ha már eleve jól tudsz a nyelvén, és közös az érdeklődési területetek, van rá esély, hogy jókat beszélgettek majd. De nyelvtani magyarázatokat ne nagyon várj tőle, mert ezekről fogalma sincs, adott esetben a felmerülő kérdés sem érti. Úgy van és kész!

 

  1. Az Okoskodó

 

Látszik, hogy birtokában van a nyelvnek, és el is tudja magyarázni, mi miért van úgy, ahogy. Bármit kérdezel, megválaszolja. Ha nem kérdezed, akkor is. Egy idő után rájössz, hogy imádja a saját hangját, a saját sztorijait. Élvezi, hogy jobban tud nálad valamit (a tanított nyelvet – hát ez mondjuk nem egy nagy was-ist-das, ez a feladata, ugye...) – és ezt igyekszik is mindig bizonyítani. Ritkábbnál ritkább kivételeket, soha elő nem forduló, életszerűtlen példákat hoz, amelyekre soha nem lesz szükséged. De számára nyilvánvalóan nem ez a lényeg, hanem hogy bizonyítsa saját tudását, te csupán egy mellékes figura vagy a magánórán.

 

 

 

A cikk szerzője némettanár. Úgy érzi, nem az ő dolga, hogy saját magáról megállapítsa, melyik típusba tartozik... :)

Kép: pixabay.com

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemethazi.blog.hu/api/trackback/id/tr6915039054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bambano 2019.09.04. 20:26:10

egész jól beszélsz magyarul :)
milyen nyelvet/nyelveket tanítasz?

H.Anett 2019.09.04. 20:32:15

@Bambano: Némettanár vagyok. A tanítványaim mesélnek néha a korábbi tanáraikról, onnan az élményanyag a cikkhez :)

Bambano 2019.09.04. 20:37:06

@H.Anett: a kérdésből kiderülhetne, hogy mit írtál, ami nem helyes...

H.Anett 2019.09.04. 22:15:53

@Bambano: Átjavítottam a "német nyelvtanár" kifejezést némettanárra. Kiderült, hogy én sem vagyok tökéletes? :)

Túl sok felhasználó 2019.09.04. 23:55:05

Nekem olyan tanár kellett volna, aki elmondja a fullszáraz nyelvtant, megválaszolja a kérdéseimet hozzá, aztán a kezembe nyom hatmillió peldamondatot. Mivel ilyet nem találtam (mindenki a csillivilli legújabb kiadványokból akart tanítani), ezért kénytelen voltam magamtól megtanulni németül. Kicsit nehézkes volt, hogy a kérdéseimre is nekem kellett választ találni, de még mindig jobb, mint a hozzám nem passzoló modern tanárokkal a modern tankönyvekből, amik még véletlenül se A4 vagy A5 alakúak, és külalakjuk egyenesen arányos a számomra feldolgozhatatlan információk rendszerezhetőségével. (Pedig nem is vagyok könyvelő.)

abc 2019.09.04. 23:56:10

Azt hiszem a többi hozzá szólásodból szűrve, hogy te a 6. lehetsz :P

vg123 2019.09.05. 01:15:11

Nyelvórákat adok-veszek. Ugyanitt NDK turmixgép eladó vagy habverőre cserélhető.

acycloren 2019.09.05. 01:48:42

@Túl sok felhasználó: Igen, a mai kurzuskönyvekben több száz oldalon keresztül sem képesek nyelvtant elmagyarázni, de tele vannak színes képekkel, egy oldalon van pár sor szöveg, a nyelvtant meg majd megtanulod, ahonnan akarod, de a könyvben nem találsz ilyesmit. Nem csak német nyelvből van ez így, hanem angolból is. Beleolvasol egy leckébe és nem derül ki belőle (akkor se ha már tudsz németül), hogy itt mit is fogsz elsajátítani.
Eleve azzal kellene kezdeni, hogy a tanulónak a kezébe nyomnak egy nyelvtani összefoglalót (mint angolból a Raymond Murphy által írt English Grammar in Use), hogy a tanuló lássa, hogy a nyelvtan nem egy parttalan anyag, bármikor utána tudjon nézni, ha kérdése van, megtalálja a szabályt, mert egy modern kurzuskönyvben ezek szétszórva vannak vagy egyáltalán nincsenek elmagyarázva.

H.Anett 2019.09.05. 08:51:30

@acycloren: Van, aki kifejezetten szereti a nyelvtant, más meg igyekszik kikerülni. Én is írtam már erről itt: nemethazi.blog.hu/2019/08/29/a_nemet_nyelvtan_szepsegei
süti beállítások módosítása