németházi

Hajnal Anett némettanár oldala

Miért van két múlt idő a németben?

2019. augusztus 16. 17:53 - H.Anett

orakbrunoglaetschpixabay.jpg

Igazából három van, de pánikra semmi ok, nem olyan vészes a helyzet (mint mondjuk az angolban :) szerintem ).

Úgy szokás tanítani, hogy a PERFEKT múlt idő (amihez a "haben" vagy ritkábban a "sein" segédigét használjuk plusz a ge-s alakot) a fontosabb a gyakorlat szempontjából, mert erre van szükségünk, amikor beszélünk.

Például: Ich habe eine Email geschrieben. Vagy: Er ist nach Hause gegangen.

 

A másik, vagyis a PRÄTERITUM múlt idő (amelyikben a -te végződést kapja a legtöbb ige, de sajnos itt vannak azok a kurta-furcsa alakok, mint pl. a "kam, ging, lief" stb) inkább írásban használják. Ez logikus is, mert ebben a múlt időben rövidebbek a mondatok, nincs folytonos szóismétlés a sok "haben" miatt, mint a Perfektnél. Írott szövegben tehát ez mutat jobban. De mivel mi egyszerű halandók ritkán adjuk a fejünket regényírásra, ezt a múlt időt kezdőknek elég az értés szintjén elsajátítani. A borzasztónak látszó lista megtanulása nélkül viszont egyes igéknél kevés az esélyünk arra, hogy egyáltalán ráismerjünk, melyik igével is hozott össze bennünket épp a sors.

Például: Ich schrieb eine Email. Vagy: Er ging nach Hause.

 

A harmadik múlt időben, a csúnya nevű PLUSQUAMPERFEKT esetében igazából maga az elnevezése a legnehezebb. Mert ez valójában a másik két múlt idő szerelemgyereke. Vesszük a Perfektből a ge-s alakot, de a segédigét nem a szokásos alakban, hanem annak Präteritum formájában biggyesztjük elé.

Tehát: Ich hatte ihm eine Email geschrieben. Vagy: Er war nach Hause gegangen.

Hogy minek találták ki ezt a harmadik múlt időt? (Mert ugye a németben - szinte - mindig mindennek oka van.) A Plusquamperfektet akkor használjuk, ha két dologról beszélünk, mind a kettő a múltban történt, de az egyik még régebben a másikhoz képest. Ilyenkor meg tudjuk mutatni ezt a különbséget a németben. A tankönyvek előszeretettel gyakoroltatják "nachdem" szócskával kezdődő mondatokban az előidejűséget, mert itt nyilvánvaló, hogy az egyik dolog a másik után történt.

Például: Nachdem er nach Hause gegangen war, schrieb ich ihm eine Email.

Ahogy a fenti mondatban látszik, a még korábban történt eseménynél használjuk a Plusquamperfektet, a nem annyira régen történtnél pedig Präteritumot.

A németben tehát nem véletlenül van két (azaz három) múlt idő, elég pontosan körül van határolva, mikor melyiket kell használni - mondják a némettanárok.

Tudni kell, hogy a tanárok nem mindig teljesen őszinték. Néha elhallgatnak dolgokat a tanulók elől. Jóindulatból teszik, óvni akarják a nebulók idegeit. Attól tartanak, ha idejekorán elárulnák, hogy a németek azért nem ennyire élesen választják el az igeidők használatát, hogy bizonyos igéknek inkább mégiscsak a Präteritum formáját mondják szóban is, máskor meg írásban mégiscsak használják a Perfektet, azzal a tanulni vágyókat elijesztenék.

Maradjunk hát mi is ennyiben egyelőre... :) 

A bejegyzés szerzője német nyelvtanár, Budapesten él és skype-on keresztül oktat.                                                    

Elérhetőség: hajnal.b.anett@gmail.com

kép forrása: Bruno Glätsch, Pixabay

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemethazi.blog.hu/api/trackback/id/tr2115012832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

acycloren 2019.09.05. 02:20:08

Nem is a háromféle múlttal van a baj, hanem hogy az angolhoz képest szerintem nem érezhető annyira, hogy mikor melyiket használják. Angol nyelv oktatása során elég egy táblázatot adni a gyereknek és abban minden benne lesz, amint neki tudnia kell felsőfokig az igeidők használatáról. Németben meg kezdik a jelen idő után a Perfekttel, majd bevezetik a Präteritumot, bemagolja a gyerek a rendhagyó igéket, de hogy valójában mikor kellene Perfektet és mikor Prätetitumot használni, az sose lesz teljesen világos. Angol nyelvnél hiába van sokkal több igeidő, azok használata egy idő után érzésre is megy, rászoksz, hogy mikor melyiket használod, de végső esetben ott az igeidők táblázata.

H.Anett 2019.09.05. 08:49:36

@acycloren: Így szokás tanítani:
PERFEKT: szóban
PRÄTERITUM: írásban
PLUSQUAMPERFEKT: előidejűségnél
süti beállítások módosítása