németházi

Hajnal Anett némettanár oldala

Jurta vagy Tiny House?

2017. július 02. 10:20 - H.Anett

Milyen lehet jurtában lakni? És mi az a Tiny House? Az alábbi videó két német családot mutat be, akik a többségtől eltérő módon laknak. Az amerikai példák sokszor távol állnak a mi viszonyainktól, de a Németországban tapasztalható trendek közül sok megjelenik később nálunk is. Lehet, hogy hamarosan Magyarországon is egyre többen szállnak majd ki a mókuskerékből?

 

Németországból egyre több tudósítást látni olyanokról, akik alternatív életformát élnek. "Aussteiger"-nek nevezik azokat, akik "kiszálltak" a társadalomból, és olcsó lakhatást keresnek kempingekben vagy bérelt telkeken. Mivel így nem kell horribilis összegekért lakást bérelniük - Németországban jelenleg csak a lakosság kb. 45 százaléka él saját lakásban - nincsenek rákényszerülve a napi 8 órás munkára sem. (Amit a németek a pontosság kedvéért 40 órás munkahétnek mondanak.)

Az Y generáció egy része úgy gondolja, nem akar azért minden este fáradtan hazaesni, hogy legyen miből kifizetni a lakbért vagy a jelzáloghitelt. Igyekeznek minimalizálni a fogyasztásukat és ezáltal a költségeiket, hogy kevés munkával meg tudják keresni a napi betevőt. Azt szeretnék, ha maradna idejük és energiájuk a hobbijukra és a családjukra is.

Engem elgondolkodtat, miért gondolják ezek a fiatalok, hogy dolgozni olyan szörnyű, még mielőtt egyáltalán kipróbálnák... Úgy tűnik, annyira elrettenti őket az idősebb korosztály példája, hogy el sem akarnak indulni ezen az úton. 

A filmben az egyik szereplő elmeséli, hogy egy buszsofőrrel való beszélgetés jelentette számára az aha-élményt. A buszsofőr elmesélte neki, hogy már csak egy éve van hátra a nyugdíjig. "Eddig dolgoztam, de majd akkor elkezdek élni'" mondta a buszsofőr. A fiatal fiú pedig arra gondolt: ő nem akar negyven-ötven évet várni arra, hogy élni kezdjen, és nekiállt a tiny house eszkábálásának.

A filmben szereplő mindkét pár kisgyerek(ek)kel kezdett bele a kalandba. Vajon működhet-e hosszútávon a dolog? Tíz-húsz év múlva kiderül. Az biztos, hogy láttam én már német dokumentumfilmet  öreg hippikről, akik még a hetvenes évek óta felejtették magukat Ibiza szigetén...

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nemethazi.blog.hu/api/trackback/id/tr6012634901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása