németházi

Hajnal Anett némettanár oldala

Kinek való a skype-os nyelvtanulás?

2017. április 25. 08:56 - H.Anett

A nyelvtanuló előtt többféle lehetőség áll nyitva: mehet nyelviskolába, járhat magántanárhoz, de akár önállóan is próbálkozhat olvasni, filmeket nézni, online nyelvgyakorló feladatokat megoldani.

Nincs tökéletes módszer, mindegyiknek vannak előnyei és sajnos a hátrányai is.

A nyelviskola időhöz kötött, az elmulasztott órákat is ki kell fizetni, sok hiányzás esetén fennáll a lemaradás veszélye. A csoport összetétele előre nem kiszámítható, lehet, hogy a többiek sokkal többet, de az is lehet, hogy sokkal kevesebbet tudnak nálunk, ezért nem pont a mi igényet tartja majd szem előtt a nyelvtanár.

A magántanár alkalmazkodik az időbeosztásunkhoz és egyéb igényeinkhez, cserébe mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni, mint a nyelviskolai oktatásnál. Igaz, nem kell előre kifizetni egy teljes kurzus árát. De a minőséget ritkán adják ingyen - igaz ez a magántanárokra is.

Önálló tanulásra csak nagyon kevesen képesek, ez egy ritka embertípust igényel. A legtöbben szeretjük, ha van mellettünk valaki, aki átsegít a nehézségeken, akinek megbízunk a szaktudásában. (Ezért vannak tele a fitnessztermek is, pedig otthon is be lehetne nyomni a zenét és végigmozogni egy órát, és nem kellene drága bérletet venni.)

Viszonylag újdonság a nyelvtanárok skype segítségével tartott órái. Van, aki idegenkedik tőle, mert igényli a személyes találkozást, a társaságot. De valójában a skype-os nyelvóra kevésben különbözik a lakásban vagy irodában megtartott oktatásnál. Ugyanúgy (legalább) két ember kell hozzá, akik általában tankönyvek (esetleg digitális formájú tankönyvek), feladatlapok, videók segítségével, valamint beszélgetéssel gyakorolják a nyelvet. Mert a nyelvtanulás célja ugyebár a kommunikáció, ezért is nehéz partner nélkül gyakorolni. 

A skype-os oktatás mellett első pillantásra leginkább az szól, hogy nem kell utazni hozzá, ezért sok idő megspórolható. Jó lehet tehát azoknak, akiknek drága az idejük vagy valamilyen oknál fogva nem tudnak könnyedén utazgatni.

Vannak más előnyei is? Igen, ha skype-on (is) oktató nyelvtanárt keresünk, nagyobb az esélyünk arra, hogy olyan tanárt találjunk, aki nyitott az újdonságokra, nem rekedt meg egy évtizedekkel korábbi szinten. Valószínűleg ismeri az interneten megtalálható nyelvtanuláshoz felhasználható anyagokat, maga is olvas cikkeket, néz videókat az adott nyelven, és jó eséllyel a tanulóval is megosztja azokat.

A skype-os órán ugyanúgy időben meg kell jelenni, fel kell készülni, mint az egyéb oktatási formáknál.  Ajánlható tehát mindazoknak, akiknek drága az idejük, illetve akiknek valamilyen oknál fogva nehezen megoldható az utazgatás, de ugyanakkor megvan bennük az elhatározás és szándékaikat tettekre is váltják, amint megtalálták a számukra legoptimálisabb formát. Tanulni itt is kell, de jó esetben az igényeknek leginkább megfelelő körülmények között!

A fenti cikk írója német nyelvtanár, aki skype-on is oktat.

Email: anettskindergarten (kukac) gmail.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nemethazi.blog.hu/api/trackback/id/tr3912452383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása