németházi

Hajnal Anett némettanár oldala

Érdemes-e még németül tanulni?!

2016. augusztus 14. 18:50 - H.Anett

Az elmúlt hónapok eseményei - az ámokfutások és terrortámadások Németországban vagy az Ausztriába vezető határátkelők szigorú ellenőrzése miatt felmerülhet a kérdés: érdemes-e még németül tanulni, vagy jobb, ha búcsút intünk a németországi ösztöndíjról vagy auszriai munkáról szövögetett álmainknak?

gruo_gott.jpg

A Föld első számú világnyelve jelenleg az angol, de második idegen nyelvként nálunk sokan a választják a németet. "Englisch ist ein Muss, Deutsch ist ein Plus" - hirdeti a Goethe Intézet, vagyis: angolul muszáj beszélni, de sok előnnyel járhat, ha emellett németül is tudunk. Igaz ez? Tényleg érdemes németül tanulni?

Nézzük a legfontosabb szempontokat:

1. Keresik-e a hazai cégek a németül beszélő munkatársakat?

A profession.hu állásajánlatai között a cikk írásának napján 976 hirdetés található, amelyben német nyelvismerettel rendelkező kollegát keresnek. Franciatudással 109, olasszal 51, spanyollal 42 munkát lenne esélyes megpályázni. A számok önmagukért beszélnek: a némettel nagyságrendekkel több lehetőségünk van, mint ha bármely másik nyelvet választjuk másodikként az angol után. Rengeteg a német tulajdonú cég Magyarországon, és nem lehetetlen, hogy továbbiak is idetelepülnek. 

2. Van-e lehetőség öszöndíjasként Németországban tanulni egyetemen?

Jelenleg a daad.de oldalon kifejezetten magyarok pályázóknak 86 különféle ösztöndíj szerepel a listán. És ugye nem kell attól félnünk, hogy Németország kilép az EU-ból, és ettől borulnak ezek a lehetőségek... Aki nemzetközi környezetben szeretne tanulni, de nem akarja elhagyni Magyaroszágot, akár Budapesten is járhat németnyelvű egyetemre: az Andrássy Egyetem több szakon is várja posztgraduális képzéseire a diákokat, és itt is számos lehetőség adódik ösztöndíj elnyerésére.

4. Érdemes Németországba menni dolgozni? Nem veszélyes ott az élet?

A hirdetéseket és újságcikkeket olvasva az az érzésünk támad, hogy a németek tárt karokkal várják a nyelvismerettel rendelkező, dolgozni akaró embereket. Az ország jelenleg nem épp legnyugodtabb időszakát éli, de ha kicsit távolabbra tekintünk vissza, láthatjuk, hogy Németország több súlyos problémát megoldott a második világháború óta eltelt hetven évben. Nem volt könnyű a háború utáni újjáépítés, a hetvenes évekbeli terrorizmushullám, az NDK-s területek integrálása sem. De mind megoldották! Szerintem sokan szorítunk neki, hogy most is sikerüljön, mert ha ők bajba kerülnének, azt sokan megéreznénk...

Németül tanulni érdemes, sőt, mivel egy idegen nyelv - az angol - ismerete már nem kuriózum, hanem természetes, szinte muszáj. És ne ijedjen meg senki, a német nem olyan nehéz, mint amilyennek mondják. Különben is, ahogy büszkén állítjuk, a magyar a legnehezebb, nem igaz? Mégis megtanultuk... :)

 

 A cikk szerzője német nyelvtanár Budapesten, és épp vállalna néhány új tanítványt... Te épp német tanárt keresel?! Jelentkezz emailben az anettskindergarten (kukac) gmail.com címen! Bis dann, Anett :)

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nemethazi.blog.hu/api/trackback/id/tr2110406986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása