németházi

Érdekes, életközeli és hasznos németnyelvű anyagok otthoni gyakorláshoz

A 10 legnépszerűbb újévi fogadalom

2018. január 02. 10:18 - H.Anett

Ismét beköszöntött egy új esztendő, amikor sokan szeretnének tiszta lappal indulni. Változtatni akarunk a rossz szokásainkon és teret engedni a pozitív gondolatoknak, hogy új irányt vegyen az életünk. Merre indul a többség?

 

szelkakas.jpg

A 10 legnépszerűbb újévi fogadalom egy kutatás eredményei szerint fontossági sorrendben visszafelé haladva:

 

10. Kevesebb alkoholt iszom

9.   Rövidebb ideig nézek tévét

8.   Kevesebbet mobilozok, számítógépezek és internetezek

7.   Többet spórolok

6.   Lefogyok

5.   Egészségesebben étkezek

4.   Több időt szánok saját magamra

3.   Többet sportolok

2.   Több időt töltök a családommal és a barátaimmal

1.   Kevesebbet stresszelek

 

Amint látható, mindenki törekszik a jóra, de sajnos nem mindenkinek sikerül elérnie a célját. Te hány dolgot fogadtál meg a felsorolt tízből? Kívánom, hogy minél több teljesüljön belőle az új évben!

 

A kutatást Németországban végezték, az eredeti cikk ITT olvasható.

 

A bejegyzés szerzője német nyelvtanár, akinek újévi fogadalma, hogy új tanítványokat vállal... :)

 

 

 

Szólj hozzá!

Te mit változtatnál az új évben?

2018. január 01. 16:34 - H.Anett

Az alábbi videóban egy fiatal német youtuber lány oszt meg néhány ötletet, min is lehetne változtatni az életünkben az új évben. Szerintem akad néhány érdekes dolog az összeállításban, és nem nehéz megérteni a szöveget akár a német nyelvet középfokú szinten beszélőknek sem.

 Összegyűjtöttem az ötleteket, ezt a listát akár alapfokú német nyelvtudással is meg lehet érteni:

VORSÄTZE UND IDEEN FÜR DAS NEUE JAHR:

 • Instrument lernen
 • mehr lesen
 • Neues lernen
 • gesund essen (sich vegetarisch / vegan ernähren)
 • früher aufstehen
 • Geld verdienen
 • Schrank aussortieren (Kleidungsstücke spenden oder verkaufen)
 • kreativer werden
 • mehr schlafen
 • 5 Euro- Challenge (alle 5 Euro Scheine zur Seite legen

 

Nem tudom, kinek mi a legszimpatikusabb a felsoroltak közül...

Ha valaki a "Neues lernen" mellett dönt,

vagyis a némettudását szeretné elmélyíteni, és ehhez skype-on is tanító budapesti német nyelvtanárt keres, jelentkezzen nálam emailben a következő címen:

hajnal.b.anett (kukac) gmail.com

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Jurta vagy Tiny House?

2017. július 02. 10:20 - H.Anett

Milyen lehet jurtában lakni? És mi az a Tiny House? Az alábbi videó két német családot mutat be, akik a többségtől eltérő módon laknak. Az amerikai példák sokszor távol állnak a mi viszonyainktól, de a Németországban tapasztalható trendek közül sok megjelenik később nálunk is. Lehet, hogy hamarosan Magyarországon is egyre többen szállnak majd ki a mókuskerékből?

 

Németországból egyre több tudósítást látni olyanokról, akik alternatív életformát élnek. "Aussteiger"-nek nevezik azokat, akik "kiszálltak" a társadalomból, és olcsó lakhatást keresnek kempingekben vagy bérelt telkeken. Mivel így nem kell horribilis összegekért lakást bérelniük - Németországban jelenleg csak a lakosság kb. 45 százaléka él saját lakásban - nincsenek rákényszerülve a napi 8 órás munkára sem. (Amit a németek a pontosság kedvéért 40 órás munkahétnek mondanak.)

Az Y generáció egy része úgy gondolja, nem akar azért minden este fáradtan hazaesni, hogy legyen miből kifizetni a lakbért vagy a jelzáloghitelt. Igyekeznek minimalizálni a fogyasztásukat és ezáltal a költségeiket, hogy kevés munkával meg tudják keresni a napi betevőt. Azt szeretnék, ha maradna idejük és energiájuk a hobbijukra és a családjukra is.

Engem elgondolkodtat, miért gondolják ezek a fiatalok, hogy dolgozni olyan szörnyű, még mielőtt egyáltalán kipróbálnák... Úgy tűnik, annyira elrettenti őket az idősebb korosztály példája, hogy el sem akarnak indulni ezen az úton. 

A filmben az egyik szereplő elmeséli, hogy egy buszsofőrrel való beszélgetés jelentette számára az aha-élményt. A buszsofőr elmesélte neki, hogy már csak egy éve van hátra a nyugdíjig. "Eddig dolgoztam, de majd akkor elkezdek élni'" mondta a buszsofőr. A fiatal fiú pedig arra gondolt: ő nem akar negyven-ötven évet várni arra, hogy élni kezdjen, és nekiállt a tiny house eszkábálásának.

A filmben szereplő mindkét pár kisgyerek(ek)kel kezdett bele a kalandba. Vajon működhet-e hosszútávon a dolog? Tíz-húsz év múlva kiderül. Az biztos, hogy láttam én már német dokumentumfilmet  öreg hippikről, akik még a hetvenes évek óta felejtették magukat Ibiza szigetén...

 

Szólj hozzá!

Nyelvvizsga ingyen?

2017. április 29. 09:12 - H.Anett

Az Eduline oldalán írnak arról miszerint bevezetnék az első nyelvvizsga ingyenességét, vagyis sikeres vizsga esetén visszatérítenék a nyelvvizsga árát. Minden 35 év alatti vizsgázó számíthatna erre a támogatásra, nemcsak középiskolások és egyetemisták. Talán sokaknak ez lesz a végső lökés a nyelvvizsga irányába?! :)

Kattintsd IDE az eredeti cikkért!

Szólj hozzá!

Kinek való a skype-os nyelvtanulás?

2017. április 25. 08:56 - H.Anett

A nyelvtanuló előtt többféle lehetőség áll nyitva: mehet nyelviskolába, járhat magántanárhoz, de akár önállóan is próbálkozhat olvasni, filmeket nézni, online nyelvgyakorló feladatokat megoldani.

Nincs tökéletes módszer, mindegyiknek vannak előnyei és sajnos a hátrányai is.

A nyelviskola időhöz kötött, az elmulasztott órákat is ki kell fizetni, sok hiányzás esetén fennáll a lemaradás veszélye. A csoport összetétele előre nem kiszámítható, lehet, hogy a többiek sokkal többet, de az is lehet, hogy sokkal kevesebbet tudnak nálunk, ezért nem pont a mi igényet tartja majd szem előtt a nyelvtanár.

A magántanár alkalmazkodik az időbeosztásunkhoz és egyéb igényeinkhez, cserébe mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni, mint a nyelviskolai oktatásnál. Igaz, nem kell előre kifizetni egy teljes kurzus árát. De a minőséget ritkán adják ingyen - igaz ez a magántanárokra is.

Önálló tanulásra csak nagyon kevesen képesek, ez egy ritka embertípust igényel. A legtöbben szeretjük, ha van mellettünk valaki, aki átsegít a nehézségeken, akinek megbízunk a szaktudásában. (Ezért vannak tele a fitnessztermek is, pedig otthon is be lehetne nyomni a zenét és végigmozogni egy órát, és nem kellene drága bérletet venni.)

Viszonylag újdonság a nyelvtanárok skype segítségével tartott órái. Van, aki idegenkedik tőle, mert igényli a személyes találkozást, a társaságot. De valójában a skype-os nyelvóra kevésben különbözik a lakásban vagy irodában megtartott oktatásnál. Ugyanúgy (legalább) két ember kell hozzá, akik általában tankönyvek (esetleg digitális formájú tankönyvek), feladatlapok, videók segítségével, valamint beszélgetéssel gyakorolják a nyelvet. Mert a nyelvtanulás célja ugyebár a kommunikáció, ezért is nehéz partner nélkül gyakorolni. 

A skype-os oktatás mellett első pillantásra leginkább az szól, hogy nem kell utazni hozzá, ezért sok idő megspórolható. Jó lehet tehát azoknak, akiknek drága az idejük vagy valamilyen oknál fogva nem tudnak könnyedén utazgatni.

Vannak más előnyei is? Igen, ha skype-on (is) oktató nyelvtanárt keresünk, nagyobb az esélyünk arra, hogy olyan tanárt találjunk, aki nyitott az újdonságokra, nem rekedt meg egy évtizedekkel korábbi szinten. Valószínűleg ismeri az interneten megtalálható nyelvtanuláshoz felhasználható anyagokat, maga is olvas cikkeket, néz videókat az adott nyelven, és jó eséllyel a tanulóval is megosztja azokat.

A skype-os órán ugyanúgy időben meg kell jelenni, fel kell készülni, mint az egyéb oktatási formáknál.  Ajánlható tehát mindazoknak, akiknek drága az idejük, illetve akiknek valamilyen oknál fogva nehezen megoldható az utazgatás, de ugyanakkor megvan bennük az elhatározás és szándékaikat tettekre is váltják, amint megtalálták a számukra legoptimálisabb formát. Tanulni itt is kell, de jó esetben az igényeknek leginkább megfelelő körülmények között!

A fenti cikk írója német nyelvtanár, aki skype-on is oktat.

Email: anettskindergarten (kukac) gmail.com

Szólj hozzá!

Wirtschaftsdeutsch (gazdasági német)

2017. március 07. 08:34 - H.Anett

Ha valaki a munkájához szeretné használni a német nyelvet, nem csupán általános szókincsre és nyelvtani szabályokra van szüksége. Ismernie kell az üzleti életben szokásos társalgási szituációkat és paneleket.

Mit mondunk a bemutatkozásnál? Hogy köszönjük meg, hogy a partnerek eljöttek hozzánk? Hogyan kezdünk bele a mondókánkba egy megbeszélésen? Egyszerűnek tűnő mondatok, amelyek mégis nehézséget jelenthetnek, ha nem készülünk fel előre és spontán módon az adott helyzetben kell kitalálnunk, mi is a legfrappánsabb kifejezés. 

Az alábbi feliratos videó segíthet, ha német partnerekkel való tárgyalásra, prezentációra vagy akár német nyelvű állásinterjúra készülünk.

Szólj hozzá!

7 perces videó a cukorról

2016. december 08. 10:26 - H.Anett

Elhatároztad, hogy minden nap / hetente többször foglalkozol a némettel, tényleg szeretnéd, de sajnos rá kellett döbbenned, hogy nincs időd 45 perces filmekre?

kép forrása: ard.de

Van egy jó hírem: léteznek rövidebb videók is! Például egy mindössze hét perces a cukor káros hatásairól, illetve az élelmiszeripar káros trükkjeiről. Szóval nincs kifogás, nézd meg a filmet, gyakorold a németet (és ne egyél annyi cukrot!) :)

A film címe: "Wenn zu viel Zucker Millionen Menschen krank macht" Megtekinthető ITT.

Szólj hozzá!

Német film fiataloknak a felnőtté válásról

2016. december 02. 18:02 - H.Anett

Ez a németnyelvű riportfilm egy sorozat része. Európai fiatalokat mutat be, akik az életükről mesélnek.

Szerintem középfokú tudás felett már elég sokminden megérthető belőle. De nemcsak a német nyelv gyakorlására hasznosítható - magyar szempontból nagyon érdekes, amikor bepillantást nyerhetünk más európai országok lakóinak hétköznapi életébe. Ilyenkor kiderül, hogy "nyugaton" sincs kolbászból a kerítés, ott is meg kell dolgozni azért, ha valaki szeretne elérni valamit, és vannak, akiknek olyan kompromisszumokat kell kötniük, amit talán el sem tudnánk képzelni, ha nem látnánk a saját szemünkkel.

Jó látni, hogy a mai fiatalok álmodnak, és nem félnek belevágni megvalósítani a terveiket. A 22. perctől egy magyar fiút láthatunk, akinek ajkain négy francia lány csüng - bizonyíték arra, hogy itt a helyünk, Európában! :)

Szólj hozzá!

Könnyebb a német felsőfok a középfoknál?

2016. november 30. 16:24 - H.Anett

Elnézést a provokatív címért, természetesen nem egyszerűbb a felsőfokú német nyelvvizsga, mint a középfokú. De szerintem sokkal nehezebb eljutni nulláról középfokig, mint a középfoktól a felsőfokig. 

alles_supermini.jpg

Miért érdekes ez? Mert nagyon sokan abbahagyják a német nyelv tanulását, amikor elérik a középfokú tudást, és leteszik a nyelvvizsgát. Nyilván sokat dolgoztak, mire erre a szintre jutottak, és úgy gondolják, ennyi elég is volt... Pedig ha tovább foglalkoznának a nyelvvel, a korábbiakhoz képest sokkal kevesebb munkával, és sokkal több szórakozással eljuthatnának egy magasabb szintű tudáshoz.

A középfokú nyelvvizsga eléréséhez ugyanis már mindenféle nyelvtani szerkezettel meg kellett ismerkedni, a felsőfokhoz nincs szükség túl sok új és különösebben bonyolult dolog elsajátítására. Nyilván jobban kell tudni mindazt, aminek addig csak a főbb vonalain volt a hangsúly, de teljesen új szerkezetek már nem bukkannak fel a semmiből. 

Szókincsből is bővebbre van szükség, de mivel a német nyelv egy kicsit olyan, mint a legó  - az összetett szavakat tényleg úgy képezzük, hogy egyszerűen összerakunk két elemet - egy bizonyos szintű szókincs elérése után nagyon könnyű a folytatás. 

Jó középfokú tudással már lehet filmeket nézni, újságot, egyszerűbb könyveket olvasni - egyszóval szórakozva tanulni. Ilyenkor már nem a magoláson van a hangsúly, szinte maguktól épül be az új tudás a fejünkbe.

Tehát, aki eljutott a középfokúig németből, ne hagyja abba a német nyelvvel való napi foglalkozást, és egyszercsak azon veszi észre magát, hogy tényleg jól tudja a nyelvet!

Persze a felsőfokú vizsga előtt nem árt egy tankönyv, rendszerezni és tudatosítani a dolgokat, és egy tanár is hasznos lehet, aki ismeri a vizsga feladatait. De garantálható, hogy ezek az olvasós-társalgós órák sokkal kevésbé megterhelőek, mint amikor a középfokra hajtott az ember!

11 komment

Bemutatkozás videó kezdőknek

2016. november 25. 08:19 - H.Anett

Ha épp most kezdtél németül tanulni, és egy olyan videót szeretnél, amelyben a legérthetőbb kiejtéssel csakis a legegyszerűbb, bármely kezdő tankönyvben megtalálható kifejéseket használják, akkor megtaláltam a neked való anyagot, amelyet ingyen megnézhetsz online. Íme:

És hozzá egy feladat:

Írd be a hiányzó szavakat!

 • Ah, Guten Tag, …. Müller!
 • Guten Tag, …. Schulz!
 • Schön, Sie zu sehen.
 • Wie geht es …………………?
 • Mir geht es gut, vielen Dank . Und ……………………..? Wie geht es Ihnen?
 • Mir geht es auch gut, vielen Dank.
 • Paul!
 • Ah, ich muss wieder weiter, …………….. Frau ruft. Auf Wiedersehen!
 • Auf Wiedersehen, Herr Schulz. Viele Grüße an Ihre Frau!
 • …………………., mache ich!
Szólj hozzá!

Változások a BME nyelvvizsgán!

2016. november 07. 14:04 - H.Anett

2016 novemberétől megújították a BME általános nyelvvizsgáinak feladatsorait.

A BME honlapján már letölthetően az új feladatok. 

Ha valaki nyelvvizsgázni készül, érdemes megnéznie a különböző vizsgaközpontok weboldalait. Aki nem szeret fordítani, annak nyilván érdemesebb egy egynyelvű vizsgát választania. Aki viszont tehetséges a fordításban, az miért mondana le az ezért kapható pontokról?

Túl nagy reményt azonban nem szabad fűzni egyik nyelvvizsgához sem: akármelyiket is választjuk, nyelvtudásra mindenképp szükségünk lesz! Ugyanazt a szókincset, ugyanazt a nyelvtant várja el nagyjából mindegyik, a szóbelin meg kell tudni szólalni, és az írásos feladatnál tudni kell írásban fogalmazni.

A nyelvvizsga előkészítés az utolsó hetekben-hónapokban arra jó, hogy begyakoroljuk a várható feladattípusokat, nehogy a teljesítményünk rovására menjen a nagy napon, ha hirtelen meglepődünk egy számunkra váratlan feladaton. 

Tanulni azonban mindegyik nyelvvizsgára ugyanannyira kell, felépíteni azt a tudást, amelyről aztán számot adhatunk a választott nyelvvizsgán.

A fenti cikk írója német nyelvtanár, aki szívesen készít fel lelkes jelentkezőket középfokú vagy felsőfokú német nyelvvizsgára Budapesten a 12. kerületben vagy skype-on.

Írj emailt a következő címre: anettskindergarten (kukac) gmail.com

Szólj hozzá!

Online feladatok kezdőknek - bemutatkozás

2016. november 06. 20:24 - H.Anett

Mostanában a Menschen c. tankönyvből szeretek tanítani kezdőket, főleg, ha fiatalok, számít nekik, hogy hogy néz ki a könyv és nem bírják a hosszú olvasmányokat meg a monoton feladatokat.

ITT bárki kipróbálhatja a tudását az első lecke online feladataival.

Talán még előtte érdemes megnézni a  fenti videót, ami szintén az első leckéhez kapcsolódik, és néhány fiatal bemutatkozását tartalmazza.

Próbálj meg válaszolni a film alapján a következő kérdésekre:

Wie heißen die Personen? Woher kommen sie? Sagen sie alle "Guten Tag" und "Auf Wiedersehen"?

 

 

Némettanárt keresel kezdőként? Szívesen tanulnál hasonló feladatokkal?  

Keress meg emailen: anettskindergarten (kukac) gmail.com

Némettanítás Budapesten vagy skype-on.

Vielen Dank, Anett

Szólj hozzá!

Ki beszél németül Hollywoodban?

2016. szeptember 27. 17:32 - H.Anett

Úgy érzed, a német nehéz nyelv? Kitörik a nyelved is? Lehet, hogy nem vagy egyedül. Másoknak sem megy minden egyből úgy, mint a karikacsapás. De van, aki humorral kezeli a nehéz helyzeteket, és felvállalja, hogy nem tökéletes. Nézd meg a következő filmben, hány hollywoodi sztár próbálkozik azzal, hogy Németországban németü szólaljon meg. Ki több, ki kevesebb sikerrel. De a kevésbé sikereseknek is megbocsátunk, nem igaz?

Szólj hozzá!

Német szövegek kezdőknek

2016. szeptember 23. 20:03 - H.Anett

Kezdőként még nem tudunk idegen nyelvű könyveket, újságcikkeket olvasni. Nagyon jók lehetnek viszont a reklámszlogenek, amelyek előszeretettel használnak beszélt nyelvi fordulatokat, mégis egyszerűek és általában könnyen érthetőek. Sok ezek közül az élő nyelv része lett, sokat hivatkoznak rájuk, mindenki ismeri őket.

Íme néhány közülük, amelyek kezdő német olvasmánynak is használhatóak. "Mert hülye azért nem vagyok!" :)

 

MEIN

Mein Auto. (Hyundai)

Ich und mein Magnum. (Magnum)

 

INTERNATIONALISMEN (Nemzetközi szavak)

Alles super. (Aral)

Der Filmpalast. (Cinemaxx)

Der Pluspunkt im Auto. (Blaupunkt)

Danke heißt merci. (Merci)

Die Post für Deutschland. (Deutsche Post)

Automobile mit Charakter. (Chrysler)

Kommunikation ist alles. (Debitel)

Balance ist alles. (Balisto)

Hoffentlich ist es Beton. (Beton)

… ein Stück aus meiner Lieblingskollektion. (Barilla)

Irgendwie clever. (Tetrapak)

  

KOMMEN

Alberto kommt. (Alberto Pizza)

Die Bahn kommt. (Deutsche Bahn)

 

LEBEN

Wohnst du noch oder lebst du schon? (Ikea)

Das Leben lieben. (Bertolli)

Hier spielt das Leben. (Cinemaxx)

 

SEIN

Wir sind da. (ADAC)

Sie sind frei. (Genion)

Ich bin doch nicht blöd. (Media Markt)

Hier ist DEA, tanken Sie auf. (DEA)

Mit fünf Euro sind Sie dabei. (Fernsehlotterie)

                                                      

ADJEKTIVE (melléknevek)

Gelb. Gut. Günstig. (Yellow strom)

Essen gut, alles gut. (Knorr)

Lieber trocken trinken als trocken feiern. (Henkell trocken Sekt)

 

KEIN

Keine Staus, keine Hektik, keine Coctailpartys, keine Handys, keine Meetings. Keine Kompromisse. Keine Maßbiere. (Jever Bier)

 

UMGANGSFORMEN (köszönések, üdvözlési formák stb)

Willkommen im Leben. (Eurocard)

Mir geht’s richtig gut. (Danone)

Bitte ein Bit. (Bitburger)

Schöne Ferien! (TUI)

 

Szólj hozzá!

Német horrorvideó magyar felirattal

2016. szeptember 02. 16:50 - H.Anett

Némettanárként sokszor keresgélek új, érdekes anyagok után az interneten - de néha keresnem sem kell, mert a tanítványaim helyettem is dolgoznak... :) Ma egy céges tanfolyam résztvevőinek köszönhetően abban a szerencsében volt részem, hogy megismerhettem Klaus, a targoncás első munkanapját.

Azt hittem, valami unalmas és ciki munkavédelmi filmet fognak mutatni, ehelyett elég kemény horrorjelenetekkel találtam szemben magam - amint a mellékelt kezdő kép is sejteti.

Utánanéztem, és (ha hihetünk a wikipédiának) a film a látszattal ellentétben nem a hetvenes-nyolcvanas években készült, hanem 2000-ben, és paródiaként a Cannes-i filmfesztivált is megjárta.

Szorgalmas kezek magyar feliratot is pötyögtek a film alá, amelyet ajánlok minden zombi-filmen előzetesen megedzett 18 év feletti lelkes nyelvtanulónak! :)

(Jegyzetfüzettel a kezemben ültem le a videó elé, hogy kijegyzeteljem azokat a szavakat, amelyeket érdemes megtanulnia az elhangzottak közül egy nyelvtanulóknak. Theorie, Praxis, Prüfung, Rund-um-check, Alles in Ordnung? Vorsicht! Mahlzeit! - idáig jutottam, aztán kiesett a kezemből a toll... )

Némettanárt keresel Budapesten?

Keress meg emailben az

anettskindergarten (kukac) gmail.com

címen!

Szólj hozzá!

Könnyen megtanulható német szavak listája - avagy: ez Lomb Katónak is tetszene

2016. augusztus 27. 19:53 - H.Anett

Kattints IDE és egy NÉMET-MAGYAR SZÓSZEDEThez jutsz.

Nemzetközi és német eredetű szavakat tartalmaz, olyanokat, amelyek a magyar anyanyelvűek számára is ismerősnek tűnnek.

Néhány példa a listából: 

die Administration - adminisztráció

adoptieren - adoptálni, örökbe fogadni

die Akte - akta

die Aktion - akció

der April - április

der Aspekt - aspektus, szemszög

és még csak az A betűnél tartunk... :)

(Az az igazság, hogy van néhány elgépelés is a pdf listában, de ez ne szegje kedvünket!)

ITT letölthető LOMB KATÓ, a tizenhat nyelvű tolmács "ÍGY TANULOK NYELVEKET" című könye. Most nem olvastam újra, de úgy emlékszem, ebben ír arról a módszeréről, hogy egy új nyelvet sokszor egy szótár segítségével kezdett tanulni. A szótárban nemzetközi szavakat keresett, és megfigyelte, hogyan alakította ezt a vizsgált nyelv a saját képére. Melyek a gyakori végződések a főneveknél? Hogy lesz egy szótőből melléknév? Ilyen és hasonló kérdések segítségével lehet megismerni a törvényszerűségeket.

Ki lehet próbálni a módszerét - vagy simán csak örömmel nyugtázni, hogy már a német tanulás megkezdése előtt is rengeteg német szót ismerünk! :)

 

Némettanárt keresel? Én az vagyok, és épp új tanítványokat szeretnék.

Ha tetszik az oldal, és el tudod képzelni a közös munkát, írj emailt az anettskindergarten (kukac) gmail.com címre!

Szólj hozzá!

Nem a terroveszély miatt szólítják fel a németeket - téves hivatkozás a magyar híradóban

2016. augusztus 23. 08:02 - H.Anett

hirado.hu cikke szerint "Élelmiszertartalékolásra szólítanák fel a németeket", újabb terrortámadás vagy katasztrófa lehetősége miatt.

A weboldalon be is linkelték a forrásukat: a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung cikkét, és a füzetecskét, ami a német állam megbízásából készült. 

Nem tudom, a magyar szerkesztők számítottak-e rá, hogy esetleg valaki rákattint a megadott linkekre, aki ért németül. Arra biztatnék mindenkit, hogy tegye meg!

A legjobb mindig a saját szemünknek hinni: se a FAZ cikkében, se a katasztrófavédelem füzetében nem szerepel a "terror" vagy "terrortámadás" szó. Árvízről, veszéles anyagokról, lehetséges háborúról van szó. A német kommentelők hozzászólásait is meg lehet nézni: Putyint emlegetig, szidják a német politikusokat - úgy tűnik, teljesen más a közhangulat, mint nálunk.

Ui: Nem csak perfekt németeseknek érdemes beleolvasni a füzetbe: nyelvtanulók számára is hasznos lehet a raktározásra ajánlott élelmiszerek és tárgyak listája.

Szólj hozzá!

Továbbtanulás németországi egyetemen

2016. augusztus 18. 20:38 - H.Anett

Fontolgatod, hogy német egyetemre menj tanulni? Szerencsére ma már nyitva vannak a kapuk, sok lehetőség közül választhatsz. Az interneten rengeteg az információ. De ez az információáradat problémákhoz is vezethet - ezt hívják úgy, hogy "die Qual der Wahl", vagyis: nehéz a választás.

Egy kis videósorozat segíthet a döntésben. Kattints IDE, ha szeretnéd megnézni az első részt. Ha legörgeted az oldalt nyelvi feladatokat is találhatsz a videóhoz (megoldókulccsal együtt), szóval, ha esetleg úgy döntenél, hogy mégsem mész német egyetemre, akkor se vesztegetted az időt, mert gyakoroltad a nyelvet... :)

Szólj hozzá!

Tanulj németül - reklámokból!

2016. augusztus 16. 20:56 - H.Anett

kép forrása: http://mar-ili.blogspot.hu/2010/03/erlebniswelten.html

 

Az IKEA szlogenje 2002 óta német nyelvterületen: 

"Wohnst du noch oder lebst du schon?"

Nem könnyű lefordítani úgy, hogy magyarul is jól hangozzon,  de már az első németórák után érhető, ugye?

A lenti videó nyelvezete is elég egyszerű. Hallgasd meg - és bocsásd meg a svéd kiejtést! :)

Wer seid ihr?

Wie lebt ihr?

Wann seid ihr mehr als sonst?

Und was braucht ihr dann?

Wer bring euer Zuhause zum Leuchten?

Wo findet ihr das, was ihr sucht?

Wann fühlt ihr euch wohl?

Wo verstaut ihr euer Freunde?

Wo seid ihr für euch? Und wie soll es weitergehen?

Seit 40 Jahren fragen wir uns, was euch bewegt?

Und alles, was wir tun, machen wir, damit euer Alltag ein bisschen schöner, einfacher und leichter wird.

Für das Zuhause, in dem ihr leben, lieben und feiern wollt.

40 Jahre IKEA.

A bejegyzés szerzője német nyelvtanár Budapesten, és épp vállalna néhány új tanítványt...

Te épp német tanárt keresel?!

Jelentkezz emailben az anettskindergarten (kukac) gmail.com címen!

Bis dann, Anett :)

Szólj hozzá!

Nyelvvizsgára felkészítő tanárt keresel? - Erre figyelj!

2016. augusztus 16. 16:59 - H.Anett

Nyelvvizsgázni SZERETNÉL, vagy inkább úgy mondanád, hogy nyelvvizsgázod KELL? 

Akkor szükséged lesz valakire, aki segít a felkészülésben. Lehet, hogy évek óta tanulod a nyelvet, vagy éltél nyelvterületen, mégis jó, ha van valaki, aki felkészít a vizsgára. 

Ha kimondottan a választott nyelvvizsga feladatait gyakorlod, és elpróbálod a szóbelin várható szituációkat is, akkor nem érhet kellemetlen meglepetés a nagy napon. Már pusztán ez a tudat is olyan nyugalommal tölthet el, ami biztosan, pluszpontokban mérhetően emeli a teljesítményed. De persze konkrét tudást is csepegtetnek a fejedbe a felkészülés alatt: szókincsbővítés, nyelvtani hiányosságok tisztázása, levélformák világossá tétele stb.

Hol érdemes nyelvvizsgára készülni? A vizsgáztatóhely előkészítő tanfolyamán, nyelviskolában vagy magántanárnál? 

Lássuk néhány lehetőséget a 2016. évi őszi kínálatból:

A Goethe Intézetnél egy 24 órás vizsgaelőkészítő tanfolyam ára 34 000 forint. (1416 HUF / 45 perces óra) A csoport létszáma mac. 16 fő. 

ORIGÓ 30 órás 21 000 forint. (700 HUF / 45 perces óra)

BME vizsga start tanfolyamnál nem találtam árat, a "normál", tehát nem nyelvvizsga előkészítő tanfolyamaik közül a 8-16 fős csoportnál egy 45 órás kurzus díja 42 750 forint (950 HUF / 45 perces óra), a náluk kiscsoportosnak nevezett 6-7 fős csoportban ugyanez 49 500 forint (1100 HUF / 45 perces óra).

Ezek az árak kecsegtetőnek tűnnek, bár a csoportlészám néhol rémisztően hat. Nem árt, ha számolunk azzal is, hogy egy-két órát valószínüleg hiányozni fogunk a kötöttidejű tanfolyamról, de a számunkra elmaradt órákra befizetett pénzünket természetesen nem kapjuk vissza. Egy-egy hiányzás alkalmával elég sokat veszítünk: a Goethe előkészítője például 3 héten át heti két alkalmat jelent. Ez összesen 6 időpont. Ha ebből egyről hiányzunk, akkor sokmindenről lemaradhatunk. 

Ha nem 16 fős csoportban szeretnénk dolgozni, hanem azt akarjuk, hogy a tanár csak ránk figyeljen, és kifejezetten a mi hiányosságainkat csiszolgassa (ez nyelvvizsgára való készülésnél életmentő lehet), akkor kénytelenek vagyunk óránként magasabb összeget fizetni egy magántanárnak. Kinek éri ez meg?

Annak, aki értékeli, hogy csak rá figyelnek, és személyre szabott felkészítést szeretne.

Annak, akinek nem megfelelő a csoportos órák időpontja.

Annak, aki nem szeret csapatban dolgozni.

Annak, aki tudja, hogy bármikor közbejöhet valami az életében, és nem szeretne az elmaradt órákért fizetni.

Annak, aki szeretné maga kiválasztani a tanárt, akivel együtt fog dolgozni. Mint az élet oly sok területén, nem árt a kölcsönös szimpátia... Ha már fizetünk érte, miért járnánk olyan tanárhoz, akinek nem szeretjük a stílusát?

 

A cikk szerzője német nyelvtanár Budapesten, és épp vállalna néhány új tanítványt...

Te épp német tanárt keresel?! Jelentkezz emailben az anettskindergarten (kukac) gmail.com címen!

Bis dann, Anett :)

 

 

 

Szólj hozzá!

Érdemes-e még németül tanulni?!

2016. augusztus 14. 18:50 - H.Anett

Az elmúlt hónapok eseményei - az ámokfutások és terrortámadások Németországban vagy az Ausztriába vezető határátkelők szigorú ellenőrzése miatt felmerülhet a kérdés: érdemes-e még németül tanulni, vagy jobb, ha búcsút intünk a németországi ösztöndíjról vagy auszriai munkáról szövögetett álmainknak?

gruo_gott.jpg

A Föld első számú világnyelve jelenleg az angol, de második idegen nyelvként nálunk sokan a választják a németet. "Englisch ist ein Muss, Deutsch ist ein Plus" - hirdeti a Goethe Intézet, vagyis: angolul muszáj beszélni, de sok előnnyel járhat, ha emellett németül is tudunk. Igaz ez? Tényleg érdemes németül tanulni?

Nézzük a legfontosabb szempontokat:

1. Keresik-e a hazai cégek a németül beszélő munkatársakat?

A profession.hu állásajánlatai között a cikk írásának napján 976 hirdetés található, amelyben német nyelvismerettel rendelkező kollegát keresnek. Franciatudással 109, olasszal 51, spanyollal 42 munkát lenne esélyes megpályázni. A számok önmagukért beszélnek: a némettel nagyságrendekkel több lehetőségünk van, mint ha bármely másik nyelvet választjuk másodikként az angol után. Rengeteg a német tulajdonú cég Magyarországon, és nem lehetetlen, hogy továbbiak is idetelepülnek. 

2. Van-e lehetőség öszöndíjasként Németországban tanulni egyetemen?

Jelenleg a daad.de oldalon kifejezetten magyarok pályázóknak 86 különféle ösztöndíj szerepel a listán. És ugye nem kell attól félnünk, hogy Németország kilép az EU-ból, és ettől borulnak ezek a lehetőségek... Aki nemzetközi környezetben szeretne tanulni, de nem akarja elhagyni Magyaroszágot, akár Budapesten is járhat németnyelvű egyetemre: az Andrássy Egyetem több szakon is várja posztgraduális képzéseire a diákokat, és itt is számos lehetőség adódik ösztöndíj elnyerésére.

4. Érdemes Németországba menni dolgozni? Nem veszélyes ott az élet?

A hirdetéseket és újságcikkeket olvasva az az érzésünk támad, hogy a németek tárt karokkal várják a nyelvismerettel rendelkező, dolgozni akaró embereket. Az ország jelenleg nem épp legnyugodtabb időszakát éli, de ha kicsit távolabbra tekintünk vissza, láthatjuk, hogy Németország több súlyos problémát megoldott a második világháború óta eltelt hetven évben. Nem volt könnyű a háború utáni újjáépítés, a hetvenes évekbeli terrorizmushullám, az NDK-s területek integrálása sem. De mind megoldották! Szerintem sokan szorítunk neki, hogy most is sikerüljön, mert ha ők bajba kerülnének, azt sokan megéreznénk...

Németül tanulni érdemes, sőt, mivel egy idegen nyelv - az angol - ismerete már nem kuriózum, hanem természetes, szinte muszáj. És ne ijedjen meg senki, a német nem olyan nehéz, mint amilyennek mondják. Különben is, ahogy büszkén állítjuk, a magyar a legnehezebb, nem igaz? Mégis megtanultuk... :)

 

 A cikk szerzője német nyelvtanár Budapesten, és épp vállalna néhány új tanítványt... Te épp német tanárt keresel?! Jelentkezz emailben az anettskindergarten (kukac) gmail.com címen! Bis dann, Anett :)

 

 

Szólj hozzá!

Német szaknyelv feladatok: vendéglátás, turizmus, utazásszervezés, prezentáció és konferencia, állásinterjú, önéletrajz

2016. augusztus 12. 17:37 - H.Anett

Feladatok német szaknyelv gyakorlására azoknak, akik német nyelvterületen vagy Magyarországon, de német nyelvű vendégeket szolgálnak ki étteremben, szállodában, utazáis irodában. 

Hogyan adjunk elő német nyelven egy konferencián? Hogy írjuk meg az önéletrajzunkat, hogy mutatkozzunk be egy állásinterjún? Válaszok az alábbi linkeken: 

VENDÉGLÁTÁS: SERICE IM RESTAURANT

TURIZMUS: SERVICE IM HOTEL

UTAZÁSSZERVEZÉS: SERVICE IM REISEBÜRO

KONFERENCIA, PREZENTÁCIÓ: AUF MESSEN UND TAGUNGEN

HR, ÁLLÁSINTERJÚ, ÖNÉLETRAJZ: PERSONALWESEN

 

Német nyelvtanárt keresel Budapesten, aki segítene a felkészülésben?

Írj emailt nekem az anettskindergarten (kukac) gmail.com címre. Ich würde mich über Deine Email freuen. :)

Szólj hozzá!

Német feladatok marketingeseknek

2016. augusztus 12. 15:23 - H.Anett

Középfok környékén jársz németből, és marketinget tanulsz? Szakmai nyelvvizsgát tennél vagy szeretnél német cégnél elhelyezkedni és a munkád során használni a szaknyelvet?

Létezik egy oldal, ahol rengeteg feladatot találsz és megtanulhatod, begyakorolhatod a marketing tudományával (művészetével? :) kapcsolatos német kifejezéseket: Kattints ide: MARKETING ÜBUNGEN 

Sok sikert!

 

Német nyelvtanárt keresel Budapesten, aki segítene a felkészülésben?

Írj emailt nekem az anettskindergarten (kukac) gmail.com címre. Ich würde mich über Deine Email freuen. :)

Szólj hozzá!